Özel Arama

Başköy (Cimil)

BAŞKÖY (CİMİL )KÖYÜ

Cimil Köyü, Rize ilinin İkizdere ilçesine bağlı bir köydür. Bu köy ayrıca 4 paredir. Yani 3 muhtarlıkla idare edilir. Rize tarihini incelediğimiz zaman sahil şeridinin Rumların egemenliği altında olduğu bilinmektedir.

İspir ilçesinin ise, müslüman emirliğ olduğu bilinmektedir. Ayrıca Kadir Mısırlıoğlu’ nun Sarıklı Mücahitler isimli kitabının 178. sahifesinde aynen şöyle yazar. Kumbasar Zade Süleyman Sırrı Bey, 1269 da Hemşin’ e bağlı Cimil Nahiyesi Başköy’ den Kadir Aağa’ nın oğludur. Seferbirlikte memlekete çok büyük yararlılıkları görülmüştür.

Rusların (800 piyade) (üçyüz süvari) (10 top) olan bir birliğini 30 arkadaşı ile beraber bir dar boğaza kıstırarak imha etmiştir. Bu ünlü kişi meşhur Yetim Hoca’ dan ders almıştır.
Bu zat genç yaşta Cimil’ den ayrılarak İspir’ in Hoduçur Köyüne yerleşmiş, halen oğulları ve torunları Hoduçur’ da mevcuttur.


Cimil Köyü, milattan evvel kurulmuş ve birçok krallıklara mesken olmuştur. Bu bilgilerin bir kısmını Rize Tarihinden, bir kısmını da rivayetlere göre anlatılmıştır. 1000 yıllık tarihi bulunan bu köy halkının Oğuz Türklerinin bir kolu olduğunu tarih kitapları bize göstermektedir.

Köyümüz halkından Şaban Demirdağ’ ın incelemesi de şunu bildirmektedir: Oğuz Türklerinin 1071 den sonra Alpaslan kumandasında Anadolu’ ya geçerek bunlardan bir kolun, kuzeydoğu Anadolu’nun dağlık bölgelerine yerleştiğini tarih kaydeder.
Cimil halkının Oğuz Türklerinden olduğu, Cimil bölgesi halkı tarafından kullanılan lisan tetkik edildiğinde tamamen öztürkçe olduğu anlaşılacaktır.
Aynı lisana hatta şivesi aynı olmak şartı ile Anadolu’nun birçok bölgelerinde meskun Türkmen aşiretlerinde rastlanmaktadır.
Anadolu’ nun birçok bölgelerinde olduğu gibi bazı coğrafi isimler Cimil’ de başka milletlere ait kelimelerle ifade edilmektedir. Yöre isimlerinde Türkçe’ de olmayan bazı kelimeler halkımızın lisanında mevcut değildir.

Bu demek oluyor ki Cimil Bölgesinde bulunan ahali özbe öz Türk soyundan gelmektedir. Asgari bin yıla yakın bir tarihten beri bu yörede ikamet ettikleri kesin bir tarihe dayanmaktadır.
KAYNAK: cimilkoyleri. com















0 comments:

Yorum Gönder

Google Gruplar
cevatoz grubuna kayıt ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et
 

My Blog List

Recommended Gadget

  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
-= Karadeniz Toplist =- Tags:Rize ikizdere resimler müzik şiir mp3 hikaye fıkra şehitlerimiz çay likapa(yaban mersini) resimler doğa resimleri ilizyon resimler komik resimler çiçek gül resimleri eski paralarımız bal böğürtlen eğlence mp3 YouTube video Видео - Помой себя сам Teknoloji haber gazeteler dantel Dowloand canlı tv oyunlar Animasyon e-kart şans oyunları süper Lig Rizespor Trabzonspor Fenerbahçe Beşiktaş Turksat Frekans Listesi T.C. Kimlik No İkizdere köyleri turizm msn c-box döviz kurları

yerelma.com Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by yerelma.com2005-2012Metin Çelik