Özel Arama

Yemeklerimiz

Lahana Yemekleri ..........Kurabiye Tarifleri .............. Pasta tarifleri

Pide Yapımı: Malzemeler:
6 kişilik, 750 ml su , 750 gr un, 1 tatlı kasığı yas maya , 1 çay kasığı seker , 1 yemek kasıgı tuz (kıymalı pide iç malzemeleri) 300 gr kıyma, 2,3 bas sogan ,yeteri kadar tuz
Kıymalı Pidenin Yapılısı
Tuz ,un,seker ve yas maya su içinde eritilir.içersine azar azar un yedirilerek yoğrulur. hamur kıvamına gelinceye kadar yoğrulduktan sonra ,30 dakika hamur dinlendirilir.Dinlendirilen hamur 200 gr. olarak parçalnıp yumak haline getirilir.Yumak haline getirilen hamur daha kolay açılması için 15 dk.beklemeye alınır.Bekletilen hamur el yardımıyla kayık şeklinde 30-35 cm uzunluğunda 10-15 cm eninde açılır.Ayrı bir kapta kıymamız kavrulur ve içersine küp şeklinde şoğan eklenir.Tuzunu da attıktan sonra soğumaya bırakılır. Açılan hamurlara bu iç tercihine göre konur .Açılan hamur ortasına boylamasına malzemelerden yeterince konur .Malzemenin dışında kalan hamurlar malzemenin üzerine doğru kıvrılıp iki kenrda birleştirilerek kapatılır.Üzewrine yumurta sarısından çırparak yapılan bulamaç sürülür. 300 dereceli fırında pişirmeye bırakılır . 10-15 dk fırında kaldıktan sonra ,çıkarılıp içersine tereyağı koyularak servis yapılır.
Peynirli Pidenin Yapılışı
Peynirli pidenin yapılışında hamur kıymalı pidedeki gibi hazırlanır . Su ,un,yaş,maya ,,seker,tuz, tüm pide çeşitleri için ortak malzemelerdir.Peynirli pidenin ise ana malzemesi 400 gr. köy peyniridir. Peynirli pidenin yapılışı ,hamurun açılısı bakımından kıymalı pideden farklıdır . 200 gr. yumak halindeki hamur el yardımıyla daire biçiminde fakat kenarları kıvrılarak bir yuvarlak havuz oluşturulur.Kıvrılan kenarlara yumurta sarısı sürülüp içersine daha önceden rendelenen köy peyniri koyulup fırına sürülür . 10-15 dk sonra fırından cıkarılıp servise sunulur.
"Kıymalı ve Peynirli Pidelerin "dışında ; Kavurmalı, Sucuklu , Karışık, Kaşarlı, Kuşbaşı pide çeşitleride mevcuttur. Bu çeşitlerin Yapılışları da Kıymalı pide yapılışına çok benzer . Kıyma yerine diğer malzemeler kullanılmaktadır.


Hamsili Yemekler

Hamsi buğulama : Hamsiler temizlenir, kılçıkları çıkarılır, yıkanıp durulanır. Bir kabın içine yeterince tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve taze soğanları koyup karıştırılır. Durulanmış hamsileri içine katıp harmanlanır. Karışım 10-15 dakika kadar oda ısısında bekletilip yayvan bir tepsiye konur. Kalan harç üzerine yayılır. Limon ve domatesler ve biberler ince dilimler halinde kesip üstüne dizilir. Zeytinyağı gezdirip kapağı kapatılır. 15 dakika kadar hafif ateşte pişrildikten sonra sıcak olarak servis yapılır.

Hamsi Köfte:
Hamsiler temizlenip yıkanır kılçıkları çıkarılır. Çok az su ile hafifçe haşlanır, süzdürülür.İçine ufalanmış ekmek içi, kıyılmış maydanoz, yumurtalar, tuz, karabiber konup yoğrulur. Yumurta büyüklüğünde parçalar halinde köfte sekline getirilir. Mısır ununa bulanığ kızgın yağda kızartılır.
Hamsili Pilav:
Hamsi ve iç pilavla yapılır. İç pilav pirinç yağ ve tuzla kavrulmak suretiyle hazırlanır. Pilava soğan fıstık kuş üzümü şeker baharat konur. Maydanoz kullanıldığı da olur. Hamsi kılçıkları çıkarılıp ikiye ayrılır. Yarısı pilavın altına yarısı üstüne dizildikten sonra pişirilir.
Hamsikoli :
Hamsili ekmek. Pazı çok az karalahana ince doğranmış taze soğan az yağ ve tuz mısır unu ile yoğrulur. İçersine kılçıkları çıkarılmış hamsi karıştırılır. Çoğunlukla sıcak olarak salata ile yenir.
Hamsi Tavalisi :
Hamsi mısır unu ile karıştırılır tavada yağda kızartılır.

Kıymalı su böreği

6-8 Kişilik

PİŞME SÜRESİ:40-45 dk

Malzemeler:. 6 yumurta. 6 kahve fincanı su. Aldığı kadar un. 250 gr sadeyağ. Tuz

İç malzeme: . 250 gr yağlı koyun kıyması. Tuz

Hazırlanışı: * Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Ortasını havuz gibi açıp yumurtaları kırın. Su ve tuz ilave edip sertçe bir hamur yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp 12 beze hazırlayın. Bezelerin üzerine nemli bir bez örtüp dinlendirin. Kıymaya tuz ekleyip kavurun. Tereyağı eritin. * Hamurları yufka şeklinde incecik açın. İki yufkayı ayırın. Kalan yufkaları dörde kesin. Tepsiyi yağlayın. Ayırdığınız bütün yufkanın birini tepsiye yerleştirin. Dörde kestiğiniz yufkaları kaynar tuzlu suda haşlayıp soğuk suya alın. Süzgeci ters çevirin. Haşlanmış yufkaları üzerine yayıp fazla suyunu süzün. İki sırada bir eritilmiş tereyağı sürerek yufkaların yarısını tepsiye yerleştirin. Hazırladığınız iç malzemeyi yayıp kalan yufkalara aynı işlemi uygulayın. Üzerine kalan bütün yufkayı serin. Tereyağı ile yağlayıp önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Ilık olarak servis yapın.


Hoşmerim

PİŞME SÜRESİ: 35 dk

Malzemeler:- 200 gr kaymak- 1 su bardağı su- Aldığı kadar unSüsleme için: - Çekilmiş antepfıstığı

Hazırlanışı:* Kaymağı bir tavaya alın. Unu ilave edip kısık ateşte karıştırarak kavurun. Rengi koyulaşınca 1 bardak su ekleyip kapağını kapatın. Tahta kaşıkla ara sıra karıştırarak suyunu çekinceye kadar pişirin.* Tahta kaşıkla üzerine bastırıp alt kısmını kızartın. Ters çevirerek servis tabağına alın. Kaşıkla üzerini şekillendirin. Ortasına antepfıstığı ekleyip ılık olarak servis yapın.

baklava yapımı


malzemeler:1.şerbeti: 5 su bardağı şeker 3,5 su bardağı su yarım limonun suyu2.

hamuru: 4 su bardağı un 1 su bardağı ılık süt 1 paket kabartma tozu 100g erimiş tereyağı 1 yumurta3.içi: 250g dövülmüş ceviz4.birde: 3 paket buğday nişastası (toplam 500g) 150g eritilmiş kızgın tereyağı

hazırlanışı

1. hamur malzemeleri ile poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapın. bunu 15-20 dakika dinlendirin. dinlenmiş hamuru 3 eşit parçaya ayırın. her parçadan 16-18 adet cevizden küçük parçalar koparın. kopardığınız parçalara elinizle ceviz şekli verin. şekil verdiğiniz her küçük bezeyi merdane ile bir yemek tabağı büyüklüğünde açın. aralarına bolca nişasta serperek 16 veya 18 parçayı üstüste koyun. (en üsttekine nişasta serpmeyin).

2. yuvarlak bir fırın tepsisini yağlayın. (yuvarlak yoksa dikdörtgen tepsinin içine yuvarlak açtığınız hamuru koyabilirsiniz.) 16'lı bir grubu alıp merdane ile tepsinin genişliğinde açın. bunu tepsiye serip üstüne ceviz içinin yarısını serpin. ikinci grubu da açıp üzerine serin. kalan cevizleri de bunun üzerine serpin. son grubu da açıp en üste serin.

3. tepsideki yufkaları baklava dilimi şeklinde dilimleyin. üzerine - her yanına değecek biçimde- 150g kızgın tereyağı gezdirin. 200C fırında üzeri kızarana kadar pişirin. fırından çıkartıp baklavayı soğutun. şerbet ılık baklava soğukken şerbeti tepsinin üzerine gezdirin. 5-6 saat sonra servis yapın.

Çikolatalı Pasta

Malzemeler ; 6-8 kişi için1 adet hazir pasta Keki1 kase dondurulmuş Vişne1 su bardağı Portakal Suyu (taze yada konsantre)

KREMASI İÇİN2 su bardağı Süt2 kahve fincanı Un1 paket Kakao1 Portakalın Rendesi1 paket Vanilya1 tatlı kaşığı Tereyağ

SÜSLEMEK İÇİNÇikolata Parçaları, Hindistan Cevizi, Meyva Şekerlemeleri vs.

Kremayı yapmak için süt, şeker, un ve kakaoyu karıştırarak pişirin. Koyulaşınca, portakal kabuğu rendesini, vanilyayı ve tereyağı ekleyin. Karıştırın.

Diğer tarafta pasta kekinin alt ve üstünü ayrı ayrı portakal suyu ileıslatın. Kremanın yarısını kalın bir tabaka halinde alt kısmın üzerine yayın.Üzerine çekirdekleri çıkarılmış vişne taneleri yerleştirin.Islatılmış ikinci parçayı bunların üstüne kapatın. Kalan krema ileher tarafını kaplayın.

Soğuduktan sonra süslemek için çikolata parçaları rendeleyip, hindistan cevizi serpebilir ya da zevkinize göre süsleyebilirsiniz.

Muhlama(Hoşmer)
4 kişilik

Hazırlama süresi: 15 dakPişme süresi: 20 dak
MALZEMESİ: Üç tahta kaşığı mısır unuüç kaşık tereyağıbir kase tel veren peynirİlik SU ve tuz.


Yapılışı: Bakır bir tavada tereyağı eritilir. Mısır unu konulup penbeleş inceye kadar kavrulur. Tavaya ilik su ve peynir ilave edilir. Peynirin tuzuna göre tuzu ayarlanır. Hafİf ateşte karıştırılarak yağını üzerine verinceye kadar pişirilir. Muhlama tel veren peynirle yapılabileceği gibi hertürlü peynirle veya minci ile de yapılabilir. Peynir ve minci sade olarak da yağda pişirilebilir. (Buna pişirmek yerine ısıtmak demek daha doğru olur). Yağda sade olarak pişirilen peynire peynir muhlaması, yağda sade olarak pişirilen minciye de minci muhlaması denir. Hemşin yöresinde bir miktar kaymak alınarak tavaya konur, ateş üzerinde kaynatılır, içerisine yavaş yavaş mısır unu ilave edilir. Daha sonra bir miktarda ince ince doğranmış köy peyniri konmak suretiyle sıcak olarak servis yapılır. Bu muhlama şekline adı geçen yöremizde "kaymak muhlaması' denmektedir.

Korkoto Çorbası

4 kişilik

Hazırlama süresi: 10 dakPişme süresi: 60 dak

MALZEMESİ: 1 su bardağı korkoto 1 su bardağı ayran 1 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı silme salça tuz, karabiber

• Yıkanmış korkotoyu bol suyun içinde pişirin. Suyunu biraz çekince içine, bir kaşık tereyağı, ayran ve tuz ekleyin.

• Çorba piştikten sonra, bir yemek kaşığı tereyağında salçayı ezin ve üzerine gezdirin. Arzuya göre nane ve kırmızıbiber de ekleyebilirsiniz.

Fasulye (Lobya) Çorbası:

Malzemeler: Uç su bardağı kuru fasulye, Domates büyüklüğünde içyağı, İki baş orta boy soğan veya soğana karşılık pırasa yaprağı.
Yapılışı: Önce kuru fasulye suda pişirilir. Soğanlar veya pırasa yapraklan ayrı bir kapta pembeleşinceye kadar yağda kavrulur, fasulye, içyağı, tuz ve su ilave edilip pişinceye kadar yeniden kaynatılır. Kemik ilave edilirse daha lezzetli olur. Nane katılarak yenir.

Fasulye Turşusu
Malzeme
Fasulye, su, tuz, sarımsak
Yapılışı
Taze yeşil fasulye ayıklanarak yıkandıktan sonra kılçıkları alınarak tekrar yıkanır. Bir tencereye kaynar su doldurularak fasulyeler kendi rengi sararana kadar bekletildikten sonra çıkartılır. Çıkartılan fasulyeler büyük bir tepsiye doldurularak soğumaya bırakılır, iyice soğuduktan sonra bir küp içerisine doldurularak su, tuz ve sarımsak konularak üzeri asma yaprağı ile kapatılır. Malzemelerin suyun içinde kalması için üzerine bir ağırlık konulur.

Turşu Kavurma:
Malzemeler
Bir kilo fasülye turşusu, üç baş soğan veya buna denk prasa yaprağı, beş diş sarmısak, iki kaşık tereyağı veya buna denk zeytinyağı

Yapılışı
Fasulye turşusu bir gün önceden suya konur, tuzu çıkartılır. Hiç su kalmayacak şekilde elle sıkılır. Soğanlar, ay şeklinde bir tavaya doğranırlar ve zeytinyağı ile penbeleşinceye kadar kavrulurlar. Daha sonra hazırlanan turşu, tavaya ilave edilir, ezilmiş sarmısak ve az bir miktar biber konarak 10-15 dakika kavrulur. Sıcak veya soğuk olarak yenebilir. Eskiden ilk yemek olarak ve mısır ekmeği ile birlikte yeniyordu. Bir lokma ekmek tavaya uzanıyor ve parmaklar yardımıyla bir tutam turşu alınıp ağıza getiriliyordu. Günümüzde ise turşu kavurma, salata gibi sofraya konulmakta ve iştah açıcı olarak alınmaktadır.

2 comments:

Adsız dedi ki...

Merhaba siteniz çok güzel İzmir'den Ayşe...

Adsız dedi ki...

Sitenizi çok beğendim başarılarınızın devamını dilerim.
İzmir'den Ayşe

Yorum Gönder

Google Gruplar
cevatoz grubuna kayıt ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et
 

My Blog List

Recommended Gadget

  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
-= Karadeniz Toplist =- Tags:Rize ikizdere resimler müzik şiir mp3 hikaye fıkra şehitlerimiz çay likapa(yaban mersini) resimler doğa resimleri ilizyon resimler komik resimler çiçek gül resimleri eski paralarımız bal böğürtlen eğlence mp3 YouTube video Видео - Помой себя сам Teknoloji haber gazeteler dantel Dowloand canlı tv oyunlar Animasyon e-kart şans oyunları süper Lig Rizespor Trabzonspor Fenerbahçe Beşiktaş Turksat Frekans Listesi T.C. Kimlik No İkizdere köyleri turizm msn c-box döviz kurları

yerelma.com Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by yerelma.com2005-2012Metin Çelik