Özel Arama

Bayırköy (Koylav)


Bayırköy, İkizdere’ye uzaklığı yaklaşık 6 km dir. İkizdere-İspir- Erzurum yolu üzerindedir.
Köyün karşısında Demirkapı Köyü yer almaktadır. Yazın çoğunlukla Ovit Yaylası’na çıkarlar. Başlıca geçim kaynakları ise tarım ve hayvancılıktır.
Bayırköy’de diğer köyler gibi göç olayı olmakta, çalışmak ve göç etmek için İstanbul,İzmit,Ankara gibi şehirlere gidilmektedir.

TARİHÇESİ:

Köyün etrafındaki bölgeye dair çeşitli bilgiler antik tarihçilerin (örneğin Herodot'un) yazınlarında yer alır.
Antik Çağ'da uzun süre bir Yunan yerleşimi olsa da sık sık Pers istilasıyla karşılaşmıştır.
Köyün isminin bir Pers istilasında Perslilerin Romalıları yenmek için yaptığı bir hileye dayandığı söylenmektedir. Buna göre petek petek bal yiyen Roma lejyonları uyuyakalmış, saldıran istilacılarca da yok edilmiştir. Köyün rumca koylav "bal peteği" isminin kaynağının bu olduğu rivayet edilir.
Bizans döneminde köy Rize merkeze bağlı bir manastır idaresinde kaldıktan sonra Osmanlı yönetimine geçmiştir. Köy Ekşioğlu ve Altıkaya aileleri tarafından iskan edilmiştir.

3 comments:

Adsız dedi ki...

Bayırköy'de sadece ve sadece EKŞİOĞLU ailesi iskandır. Bayırköylü bir EKŞİ olarak belirtmek isterim ki Altıkaya soy ismini hayatımda ilk defa duyuyorum.

Adsız dedi ki...

İPSİZ RECEP ÇETESİNİN KURUCULARI MEHMET ALTIKAN OSMAN ALTIKAN VE İLYAS ALTIKAN O SÜLALENİN MENSUBUDUR

Adsız dedi ki...

Bayırköy (Koylav), bizim de dedelerimizin köyüdür.

Hüseyin Kurbetoğlu

Yorum Gönder

Google Gruplar
cevatoz grubuna kayıt ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et
 

My Blog List

Recommended Gadget

  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
-= Karadeniz Toplist =- Tags:Rize ikizdere resimler müzik şiir mp3 hikaye fıkra şehitlerimiz çay likapa(yaban mersini) resimler doğa resimleri ilizyon resimler komik resimler çiçek gül resimleri eski paralarımız bal böğürtlen eğlence mp3 YouTube video Видео - Помой себя сам Teknoloji haber gazeteler dantel Dowloand canlı tv oyunlar Animasyon e-kart şans oyunları süper Lig Rizespor Trabzonspor Fenerbahçe Beşiktaş Turksat Frekans Listesi T.C. Kimlik No İkizdere köyleri turizm msn c-box döviz kurları

yerelma.com Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by yerelma.com2005-2012Metin Çelik