Özel Arama

Meşeköy (Petran)

MEŞEKÖY (PETRAN)
Meşeköy, en çok soğuğundan ve rüzgârından şikâyet ettiğim köydür. Kışın, aniden bastıran kar yağışı bu köye apayrı bir güzellik kazandırır. İlçe merkezi olan İkizdere’ye uzaklığı 25 km ve rakımı iseyaklaşık olarak 1500- 2000 arasındadır. Bu köyde yaşayanların tamamı hayvancılıkla geçinirler. Kaban Yayla ve Garzivan Yayla olmak üzere iki tane yaylası vardır.

Bunun yanında, Soğanlı Gölü ve Katraç gölleri de vardır. Mayıs 15-30 tarihleri arası yaylaya çıkarlar. Yaylaları genelde düzdür ve hayvanların beslenmelerine uygun bir bitki örtüsü vardır.
Köy düzdür. Kışın kayak yapılabilecek bir köy varsa tek olarak Meşeköy diyebiliriz.Ulaşım olarak tabii ki minibüs, taksi, kamyon vb sayabiliriz. Kışın ortasında bile, güneşin en geç battığı veya kışın güneşten en çok yararlanan köydür. Yazın köyün nüfusu kalabalık olur.

Özellikle Rize’de oturanlar yaylayı ve köyü şenlendirirler. Meşeköy, en çok Bursa’ya göç etmiştir. İkinci sırayı ise İstanbul almaktadır.
Ayrıca, bu köyün insanları ağaç işlerinden anladıkları için Van, Bingöl gibi illerimizde atölyeleri vardır. Köyde en çok büyük baş hayvancılık yapılır. Bu köyde evlenme oranı oldukça düşüktür.
Düğünler de tipik bir Karadeniz düğünü gibidir. Kemence çalıp horon teperler. Köyde en çok bulunan akrabalar Havuz, Kurt, Kahraman, Öksüzoğlu, Tuğcu vb Meşeköy halkının, Gavuz veya Gagavuz Türklerinden geldiği de söyleniyor.

KAYNAK:Aydın Coşkun

7 comments:

petran on 20 Aralık 2007 00:48:00 GMT+2 dedi ki...

bir petranlı olarak yaptığınız bu tanıtıma çk teşekkür ederim evlenme oranının en düşük olma oranı kesinlikle doğru bunun sebebi kızların zor beğenmesiki onları kim beğensin erkeklerinde haraketlerine ve üst başlarına dikkat etmemeleri ama yeni nesil değişiyor inşallah istatistikleri değiştirecekler

Adsız dedi ki...

SELAMÜNALEYKÜM EEEEEEEEYYYYYYYYYYYY PETRANLILAR.KÖYDEYAŞAYANLARIN FOTOLARINIDA KOYARSANIZ BENİM İÇİN ÇOK İYİ OLACAK.CANIM GİBİ SEVDİĞİM PETRAN VE PETRANLILARI GÖRME İMKANI BULACAM.SELAMLAR KÜTAHYA TAVŞANLI DAN ADNAN HOCA

Adsız dedi ki...

selamlar tavşanlıdan.selamlar sizleri hiç unutmayan kardeşiniz adnan hoca

Adsız dedi ki...

selamın aleyküm ben bursada yasayan bır petranlı abdullah kahraman tum petranlılara selam olsun petranı özledım busene gıderım ınsanla herkese selamlar

Adsız dedi ki...

hocam eğer yaylada veya köyde hocalık yapmışsanız bi soyisminizi ve petran da bulundağunuz yılı bi yazarmısınız...

Adsız dedi ki...

Hocam Petran Yazıldıgı gibi Gagavuz Türkmü Yoksa Lazmı Bazı Kaynaklarda Laz Oldugu Yazılıyorda?

Adsız dedi ki...

arkadaşlar köyümüz petran hakkında söylediklerinize teşekkür ederim.Petranın laz mı gagavuz mu olduğunu merak eden arkadaşımıza cevap vereyim.Petranda yaşayan gavuzlar gagavuz türküdür.Bunlar yerleşik hayata çok geç geçmiş gökoğuzlardı ve göçebe yaşarlardı petrana ilk yerleşen ailelerden biridir.hikayeye göre gavuzoğullarından biri kızını bir adamla evlendirir ve ona bir kama hediye eder sonra ona petranın yanında daha az rakıma sahip olan bir baska yere yerleşmesini söyler.Bu köyün adı kamadır.gavuzoğulları bugun kabahorda bulunan gavuzoğullarıyla da akrabadır.Bugün petranda konuşulan şive ikizderede baska hiç bir köye benzemez çünkü orjinal gagavuz şivesidir.Ancak gagavuz türkleri bugun bu şiveyi konusmuyorlar çünkü rus kültüründen etkilendmişlerdir.Moldovada yaşayan gagavuzların duvarında kemençe asılı durur.Petrandaki diğer aileler ise farklı etnik kökenlere sahip olabilirler laz,türk vb.Örneğin petranın kabahora bakan yamacındaki mahalleye lazmahmutunkiler denir.Ancak bugun onlar lazca konuşmaz ve ayrıca petranda hiç bir aile lazca konuşmaz.Ayrıca bu aileler mübadele zamanı müslümanlığa geçen rumlaşmış lazlar da olabilir.Kilise dili rumca olduğu için karadenizdeki bazı hristyan lazlar lazca yerine zamanla rumca konuşmaya başlayıp rumlaşmışlardır. En üst düzlükteki mahalleye hayalılar denir ki petrana hayadan göç etmişlerdir.Bunların dışında internette bazı kaynaklar petranı bir pontus köyü ilan etmişlerdir.Pontus rumları ikizderedeki aralarında petranın da bulunduğu 21 köyü pontus asıllı olarak internette duyuruyorlar.wikipedia da böyle bir metin var.
Son olarak sizlere petranda çok eskiden söylenen bir türkü ile veda edeyim
Ula Arif niye bastın
Kilise-i berbati
onun için bastum oni
kıblesi idi bati
göreceğuk bakalum
nasıl geçcen siratı
ole bi geçtum oni
sanki bindim kırati
Şemsi KURT

Yorum Gönder

Google Gruplar
cevatoz grubuna kayıt ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et
 

My Blog List

Recommended Gadget

  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
  • ads
-= Karadeniz Toplist =- Tags:Rize ikizdere resimler müzik şiir mp3 hikaye fıkra şehitlerimiz çay likapa(yaban mersini) resimler doğa resimleri ilizyon resimler komik resimler çiçek gül resimleri eski paralarımız bal böğürtlen eğlence mp3 YouTube video Видео - Помой себя сам Teknoloji haber gazeteler dantel Dowloand canlı tv oyunlar Animasyon e-kart şans oyunları süper Lig Rizespor Trabzonspor Fenerbahçe Beşiktaş Turksat Frekans Listesi T.C. Kimlik No İkizdere köyleri turizm msn c-box döviz kurları

yerelma.com Copyright © 2009 Gadget Blog is Designed by yerelma.com2005-2012Metin Çelik